Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πώς αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος στο δημόσιο η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα

  
Γενικά
-Συντάξιμος μισθός είναι το ποσοστό του μηνιαίου μισθού του Μ.Κ. που μισθοδοτούνταν ο υπάλληλος κατά την έξοδό του από την υπηρεσία με βάση τον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη.
-"Παλιός" ασφαλισμένος είναι εκείνος ο οποίος ασφαλίστηκε για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης μέχρι και την 31-12-1992.
-"Νέος" ασφαλισμένος είναι εκείνος που ασφαλίστηκε για πρώτη φορά μετά την 1-1-1993.
 Από 1-1-2011 οι διοριζόμενοι στο δημόσιο ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

-Έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος θεωρείται το έτος, που ο υπάλληλος συμπληρώνει τις χρονικές προϋποθέσεις (έτη υπηρεσίας) για να δικαιωθεί σύνταξης.
Ο ασφαλισμένος που συμπληρώνει τον ελάχιστο αυτό χρόνο, ναι μεν θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης, δεν είναι όμως δυνατή η καταβολή της σύνταξής του, αν δεν έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
Μπορεί όμως κάποιος, όταν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, να αποχωρήσει και να λάβει τη σύνταξη, όταν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που απαιτείται.
Συντάξιμη υπηρεσία
Η υπηρεσία υπολογίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης διορισμού του υπαλλήλου, εφόσον ανέλαβε υπηρεσία μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία αυτή. Εάν η ανάληψη υπηρεσίας έγινε μετά την πάροδο των 30 ημερών, από την ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού, ως ημερομηνία πρόσληψης λαμβάνεται η ημερομηνία της ανάληψης υπηρεσίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο τερματισμός και η λύση της υπαλληλικής σχέσης γίνεται με την υποβολή σχετικού αιτήματος του υπαλλήλου και το αιτημα αυτό επανυποβάλλεται μετά την παρέλευση 15 ημερών, έως ότου γίνει αποδεκτή και δημοσιεθεί στο ΦΕΚ.
Αν παρασχέθηκε υπηρεσία και μετά την παραπάνω χρονολογία δημοσίευσης, η υπηρεσία υπολογίζεται μέχρι την ημερομηνία κοινοποίησης των παραπάνω πράξεων και σε κάθε περίπτωση όχι πέρα από την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευση αυτή.
Εάν κατά τη συγκεφαλαίωση της συντάξιμης υπηρεσίας εναπομείνει διάστημα μικρότερο από 12 μήνες, αυτό λογίζεται ολόκληρο έτος, εάν είναι πάνω από 6 μήνες.
Η συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου διακρίνεται σε:
-Αυτοδίκαιη συντάξιμη υπηρεσία που θεωρείται θεμελιωτική του δικαιώματος σύνταξης και σε
-προσμετρούμενη συντάξιμη υπηρεσία  η οποία διανύθηκε πριν αποκτήσει ο εργαζόμενος την ιδιότητα του τακτικού (μόνιμου) δημόσιου υπαλλήλου.
Ποιες είναι οι υπηρεσίες που υπολογίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο δημόσιο:
-Υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και τα άλλα Ν.Π.Δ.Δ. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (τακτικού, εκτάκτου, συμβασιούχου)
-Ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα για τους προσληφθέντες μετά την 1-1-1983
-Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (κληρωτού-εφέδρου) ανεξάρτητα αν είναι χωρίς εξαγορά ή με εξαγορά.
_ Ο χρόνος απασχόλησης στην αλλοδαπή, εφόσον είναι παλιοί ασφαλισμένοι και απασχολήθηκαν σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή σύμβαση σε θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης
-Ο χρόνος απασχόλησης στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ο υπάλληλος έχει προσληφθεί μετά την 1-1-1983 και ο χρόνος απασχόλησής του διανύθηκε στο δημόσιο τομέα,
Κατ' εξαίρεση θεωρείται σαν συντάξιμος χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος κάθε κανονικής ή αναρρωτικής άδειας, ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας μέχρι μία τριετία, ο χρόνος της απεργίας και ο χρόνος της διαθεσιμότητας, εφόσον αυτή δεν οφείλεται σε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχικό παράπτωμα για τα οποία επακολούθησε οριστική απόλυση από την υπηρεσία.
Χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα
α)Υπάλληλοι που διορίστηκαν μέχρι 31-12-1982
Ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα για τους διορισμένους μέχρι 31-12-1982 προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου, εφόσον εξαγοραστεί με το σύστημα της διαδοχικής ασφάλισης. Ο χρόνος αυτός προσμετράται μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Κατ' εξαίρεση λαμβάνεται υπόψη και για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και 25ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος αυτός.
Η αναγνώριση του παραπάνω χρόνου μπορεί να γίνει είτε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του υπαλλήλου είτε μετά την έξοδό του από την υπηρεσία, ύστερα από αίτησή του.
Η αναγνώριση γίνεται με πράξη της αρμόδιας διεύθυνσης του Γ.Λ.Κ. και απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση του ενδιαφερομένου
2. Πιστοποιητικό του οικείου ασφαλιστικού φορέα (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ κ.λ.π) που εκδίδεται από τα στοιχεία που τηρεί ή αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, με βάση το ασφαλιστικό βιβλιάριο που τυχόν κρατεί ο ασφαλισμένος, από το οποίο να προκύπτει η ασφάλιση και η εισφορά που καταβλήθηκε (Ν.1405/83). Η αίτηση για την έκδοση του πιστοποιητικού υποβάλλεται στο υποκατάστημα του οικείου ασφαλιστικού φορέα του τόπου κατοικίας του.
3. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών
4. Βεβαίωση αποδοχών
5. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄ για τους άνδρες
6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού.
β)Υπάλληλοι που διορίστηκαν από 1-1-1983 και μετά
Οι διορισθέντες μετά την 1-1-83 δεν εξαγοράζουν το χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά το Δημόσιο που είναι ο απονέμων φορέας της σύνταξης, όταν ο υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί, θα υπολογίσει τόσο τη σύνταξη που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης του δικού του τομέα με βάση τη νομοθεσία του, όσο και τη σύνταξη του συμμετέχοντα φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ κ.λ.π. με βάση τους συντελιστές που έχουν οριστεί και οι οποίοι αντιστοιχούν στο επίπεδο συντάξεων που δίνει το κάθε Ταμείο.
Ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα για την κατηγορία αυτή προσμετράται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Ο ελάχιστος χρόνος δημόσιας υπηρεσίας που απαιτείται είναι 5 έτη.
Τρόπος υπολογισμού της εξαγοράς:
Βασικός μισθός του Μ.Κ. που κατέχει ο υπάλληλος (το μήνα που υποβάλλεται η αίτηση) Χ 7% Χ μήνες που επιθυμεί να αναγνωρίσει.
Στην 25ετία, που είναι ο ελάχιστος χρόνος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους διορισμένους μέχρι 31-12-82 δεν υπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα. Υπολογίζεται όμως ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας και της δημόσιας υπηρεσίας.
Όσοι είναι διορισμένοι μετά την 1-1-83, ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εάν στις 31-12-97 είχαν συμπληρωμένη 25ετία (δημόσια υπηρεσία, υπηρεσία με ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα και στρατιωτική θητεία ), δε χρειάζονται εξαγορά της στρατιωτικής τους θητείας.
Όσοι όμως συμπληρώνουν την 25ετία από 1-1-98 και μετά, θα πρέπει να εξαγοράσουν το χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας για να υπολογιστεί ως συντάξιμος στην κύρια σύνταξη.
Για τα Ταμεία (Μ.Τ.Π.Υ και Τ.Ε.Α.Δ.Υ)  την εξαγοράζουν εφόσον τους συμφέρει.
Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού της εισφοράς γίνεται έκπτωση 10% και το υπόλοιπο ποσό εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
Η πληρωμή του εφάπαξ ποσού γίνεται στο Δημόσιο Ταμείο και η απόδειξη πληρωμής κατατίθεται στην υπηρεσία του υπαλλήλου.
Είναι δυνατό όμως η εισφορά να καταβληθεί σε δόσεις, οπότε η κράτηση γίνεται από τη μισθοδοσία του υπαλλήλου.
Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας:
1. Αίτηση
2. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών
3. Βεβαίωση αποδοχών
4. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α)
5. Απλή υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρει, ότι δε χρησιμοποίησε ούτε πρόκειται να χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
6. Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου