Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Απολύσεις – Διαθεσιμότητα στην κορυφή της ατζέντας Κυβέρνησης – Τρόικας

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έτοιμη τη λίστα των 12.500 υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και θα διαπραγματευτεί σχετικά με τους 4.000 που πρόκειται να απολυθούν ως το τέλος του έτους, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση.
Η ελληνική πλευρά θέλει να συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός με πρόσθεση των απολυμένων της ΕΡΤ, κάποιων που θα απολυθούν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, επιόρκων που έχουν εντοπιστεί και ορισμένων των οποίων οι οργανικές θέσεις θα καταργηθούν μέσω συγχώνευσης ή κλεισίματος οργανισμός. Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει σε καμία περίπτωση οι απολύσεις να προκύψουν από τη λίστα των «διαθέσιμων». Αντίθετα, επιδίωξή του είναι να ζητήσει παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος «κινητικότητας» σε ό,τι αφορά τους 12.500 που θα πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα στο τέλος Δεκεμβρίου. Και επιχείρημά του είναι ότι αφού με το πρώτο κύμα υπήρξε αποτέλεσμα, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, χρειάζεται κάποια επιείκεια, ειδικά σε μια συγκυρία μεγάλης κοινωνικής έντασης που οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία, την ανεργία και την συλλογική ανασφάλεια για το μέλλον.
Η διαθεσιμότητα είναι ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης 1 δισ ευρώ του Οκτωβρίου μαζί με την αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, την αλλαγή του κώδικα δικηγόρων, την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου