Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ - Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις δήμαρχοι και ΠΟΕ-ΟΤΑ

Προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την ακύρωση ως αντισυνταγματικών, των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και συνέχιση των κινητοποιήσεων στους δήμους κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας, αποφάσισε σε έκτακτο συνέδριο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος. Τις δικές τους κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με το τελικό ψήφισμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε να γίνει πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου και συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με πιθανή παραμονή των αιρετών.

Στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου θα γίνουν κινητοποιήσεις σε κάθε ΠΕΔ ξεχωριστά για τις κοινωνικές δομές (ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι). Στην Αθήνα θα γίνει πορεία στο υπουργείο Εργασίας και οι δήμαρχοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Θα εκπονηθεί ολοκληρωμένο επικοινωνιακό σχέδιο για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την πραγματική προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα συμπεριληφθεί και ραδιο-τηλεοπτικό σποτ.

Η ΚΕΔΕ δεσμεύεται ότι δεν θα αποσταλούν διαπιστωτικές πράξεις, θα συνεχισθεί, δηλαδή, η άρνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνηγορήσει στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων.

Θα γίνει προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρωθούν οι αντισυνταγματικές διατάξεις, όπως αναφέρει, του Μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης, θα γίνει προσφυγή εάν μεταφερθούν αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Το προεδρείο αποδέχθηκε επίσης να συγκληθεί τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ εώς τα τέλη Μαρτίου, πάρα την αρχική του άρνηση, εάν δεν δοθεί λύση σε κανένα από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

Το συνέδριο, στην απόφασή του, τονίζει ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σε συνδυασμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «πλήττουν όχι μόνο την καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και την ίδια την υπόσταση και τον Συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας». Επιπλέον, τονίζει, «η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές σε ολική κατάρρευση».
«Εμείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το κατ΄ επίφαση "Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων, έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στοχεύει στην υποταγή και τον έλεγχο του μόνου δημοκρατικού πολιτικού θεσμού, ο οποίος μπορεί να στηρίξει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη» αναφέρεται ακόμη στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ.
Σε ότι αφορά στο μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων επαναλαμβάνει ότι η αυτοδιοίκηση «δεν θα είναι συμμέτοχη σε αυτήν τη διαδικασία, η οποία δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση, απειλεί με διάλυση τους οργανισμούς των Δήμων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας».
Σημειώνεται επίσης ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων έως και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου.
Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι και πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου