Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

"Στο κόκκινο" οι δήμοι

 
  
Συναγερμό για την επιβίωση των δήμων της χώρας έχει προκαλέσει η νέα μείωση κατά 15% της τακτικής επιχορήγησης των ΟΤΑ και η ματαίωση, κατά τα φαινόμενα, της δέσμευσης της κυβέρνησης για απόδοση των 450 εκατ. ευρώ που εκ παραδρομής, όπως είχε υποστηριχθεί, δεν είχαν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2012. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών ζητά η ΚΕΔΕ

"Η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη" τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη, στην πρόσφατησυνεδρίαση της ένωσης για το θέμα. Όπως διαπίστωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η μηνιαία τακτική επιχορήγηση (δωδεκατημόριο) των δήμων από τα 141 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011 προσγειώθηκε στα 135,8 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τους αιρετούς, η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι δεν συνυπολογίζονται τα 450 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 2.400 εκατ. ευρώ των ΚΑΠ για το 2012, παρά το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχαν δεσμευτεί ότι το ποσό θα αποδιδόταν προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να καλύψουν βασικές τους λειτουργικές ανάγκες.

Αν μάλιστα η κυβέρνηση δεν τηρήσει την υπόσχεσή της, η επιχορήγηση των δήμων θα περιοριστεί φέτος στα 1.620 εκατ. ευρώ, ποσό που διασφαλίζει μόνο -όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ- τις δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων στους δήμους.
Την ίδια ώρα, με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου 2, προβλέπεται περικοπή 140 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ (αναπτυξιακού πόρου) -που είχε προϋπολογιστεί στα 470 εκατ. ευρώ- παρότι επίσης είχε προηγηθεί δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι η μείωση των αναπτυξιακών επιχορηγήσεων θα επιμεριζόταν και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους δημάρχους, αν δεν ρυθμιστεί το θέμα, οι δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα, το επόμενο δεκαήμερο, δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν ούτε καν το κόστος θέρμανσης των σχολείων.
ΠΗΓΗ:  Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου